Inleiding

Veiligheid aan boord

Een cruise is niet alleen een van de meest luxe en ontspannen manieren om de wereld te zien; het is ook een van de veiligste manieren. Dat komt doordat elk cruiseschip gebouwd, uitgerust en geëxploiteerd wordt onder de strikte eisen die gesteld worden door het internationale maritieme verdrag dat ook bekend staat onder de naam Safety of Life at Sea (SOLAS) Convention.


Het is ontwikkeld door de Internationale Maritieme Organisatie, het VN-agentschap dat verantwoordelijk is voor de scheepvaart.


Als gevolg hiervan moeten bijvoorbeeld alle cruiseschepen over voldoende, plus een specifiek aantal extra, reddingsboten, reddingsvlotten en zwemvesten beschikken, die regelmatig gecontroleerd worden.

De ultramoderne schepen van de vloot van MSC Cruises gaan aanzienlijk verder dan de minimumeisen, met onder andere back-ups voor mechanische, navigatie- en veiligheidsvoorzieningen. Uiteraard krijgt onze bemanning zeer uitgebreide trainingen, opfriscursussen, certificering en regelmatige noodoefeningen, waaronder de evacuatie van een schip.

Zo kunt u volledig onbezorgd cruisen.

Veiligheid aan boord

Veiligheid aan boord

Hoe wordt de veiligheid aan boord beheerd?

Alle cruiseschepen zijn ontworpen en worden geëxploiteerd in overeenstemming met de strenge eisen van de Internationale Maritieme Organisatie, de VN-organisatie die wereldwijde normen voor de veiligheid en de exploitatie van cruiseschepen mandateert door goedkeuring van verdragen, verordeningen en resoluties, gecodificeerd in het Internationaal Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (SOLAS).

De veiligheidstechnische voorschriften en eisen zijn streng en schepen gaan vaak aanzienlijk verder dan nodig is, bijvoorbeeld door reserve mechanische, navigatie- en veiligheidshandelingen uit te voeren.

Uiteraard krijgt onze bemanning zeer uitgebreide trainingen, opfriscursussen, certificering en regelmatige noodoefeningen, waaronder de evacuatie van een schip.

Alle cruiseschepen beschikken over reddingsboten, reddingsvlotten en zwemvesten voor elke persoon aan boord, evenals extra capaciteit.

Wanneer en waar worden veiligheidsoefeningen gehouden?

Bij het inschepen in de belangrijkste havens worden alle gasten gevraagd om deel te nemen aan een veiligheidsoefening van een uur, uitgevoerd in 6 talen.

De veiligheidsoefeningen hebben betrekking op de gehele bemanning en simuleren de evacuatieprocedure. De gasten worden verzocht om hun eigen reddingsvesten mee te nemen uit hun hutten en om naar de toegewezen ontmoetingsplaats te gaan waar ze aanvullende veiligheidsinstructies krijgen.

In secundaire havens wordt voor het vertrek van het schip ook een gedetailleerde briefing gehouden voor alle nieuwe gasten.

De veiligheidsbriefing vindt meestal plaats in een speciale ruimte (meestal het theater of een ontmoetingsplaats) en niet alle bemanningsleden doen er aan mee. De briefing wordt uitgevoerd door een groep van hostesses en bemanningsleden die de gasten vertrouwd maken met de veiligheidsapparatuur en -procedures.

De veiligheidsbriefings zijn volledig in overeenstemming met de strenge eisen van SOLAS.

Zijn er plattegronden of andere veiligheidsmaatregelen?

Veiligheidsinstructies over hoe u de betreffende verzamelplaats kunt bereiken en waar u de respectieve reddingsvesten kunt vinden, zijn beschikbaar in alle hutten, in 6 talen (ITA, ENG, DUI, FRA, SPA, PORT, RUS), in het informatieboekje van de hut en achter de deur van de hut (in 6 talen). Hier vindt u ook brandinstructies en een kaart waarop met “U bent hier” uw locatie wordt aangegeven. De primaire en secundaire vluchtwegen naar de verzamelplaatsen staan ook op de kaart aangegeven.

Welke andere middelen worden door het schip gebruikt om de veiligheid te waarborgen, bijv. plattegronden met vluchtroutes naar de dichtstbijzijnde reddingsboten, enz.?

Kaarten op de locatie van de verschillende verzamelplaatsen vindt u in alle openbare ruimtes en trappenhuizen, etc. Alle openbare ruimtes zijn ook voorzien van pijlen die de weg naar de verzamelplaatsen en de trappen ernaartoe weergeven.

Bovendien wordt er 24/7 een veiligheidsvideo (Italiaans en Engels) uitgezonden op het televisiesysteem van de hutten, op kanaal 1.

Hoe wordt onze bemanning getraind om met de reddingsboten om te gaan?

De bemanning krijgt regelmatig training aan wal, voor het inschepen, maar ook aan boord. De uitgebreide training aan boord die wordt gecoördineerd door de veiligheidsfunctionaris van het schip, bestaat uit 4 twee uur durende modules:

A. Voorbereiding
B. Noodgevallen
C. Brandbestrijding
D. Levens redden

Een groot deel van onderdeel D is gewijd aan het beheer van de reddingsboten. Alle bemanningsleden die direct verantwoordelijk zijn voor de reddingsboten krijgen extra, gerichte training over het voorbereiden, afschepen, besturen en beheren van de reddingsboten.

Hoe vaak worden oefeningen gehouden waarbij reddingsboten worden neergelaten?

Iedere week voert de bemanning een algemene veiligheidsoefening uit met een brandsimulatie en evacuatie, waarbij gasten door middel van reddingsboten worden afgescheept.

Wat is de regelgeving over brandveiligheid aan boord van cruiseschepen?

Het cruisewezen houdt zich aan de strikte voorschriften van het Internationaal Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (SOLAS), zoals ontwikkeld door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO).

Deze voorschriften omvatten brandpreventie, brandbeveiliging en blussystemen, opleiding van de bemanning en brandbestrijding.

Welke maatregelen worden er genomen om brand te voorkomen op de schepen van MSC Cruises?

MSC schepen zijn ontworpen om vuur en rook te isoleren en de vloot van MSC Cruises is, net als alle cruiseschepen die voldoen aan industrienormen, uitgerust met een verscheidenheid aan passieve brand- en rookbestrijdende maatregelen, met inbegrip van brandwerende binnendeuren en scheidingswanden, brandkleppen en ventilatiesystemen. De schepen beschikken over rookbeheersystemen met vuur- en rookdempers, in aanvulling op brandwerende deuren, scheiding van de ventilatie en gangen onder druk om rookvorming onder controle te houden en verbreiding ervan te voorkomen.

Er gelden regels en voorschriften om rook en vuur te voorkomen en in bedwang te houden. Deze worden strikt toegepast aan boord van alle MSC cruiseschepen.

De vloot van MSC Cruises maakt gebruik van verschillende systemen voor brandpreventie. Het hoofdsysteem voor preventie is het Consilium-systeem dat bestaat uit verschillende soorten detectoren verspreid over het schip en onderverdeeld naar het type te bewaken gebied. Dit preventiesysteem wordt ondersteund door de brandweer, een patrouille aan boord die 24 uur per dag beschikbaar is, in diensten van vier uur. De patrouille wordt geregistreerd door een digitaal systeem met een aantal punten gelegen in verschillende gebieden van het schip.

Welke systemen worden gebruikt om eventuele brand te bestrijden aan boord?

De vloot van MSC Cruises maakt gebruik van een aantal verschillende systemen om de verspreiding van vuur en rook te regelen, waaronder brandwerende binnendeuren en scheidingswanden, brandkleppen en ventilatiesystemen.

Het belangrijkste brandbestrijdingssysteem is de Hi-Fog, een brandbeveiligingssysteem met waternevel onder hoge druk, welke branden onderdrukt en blust door het ontladen van fijne waternevel op hoge snelheid. De waternevel wordt gemaakt door het systeem wanneer het geactiveerd wordt door het water onder hoge druk door speciaal ontworpen sprinkler- en sproeikoppen te duwen.

Krijgt de bemanning brandbestrijdingstraining?

Bemanningsleden worden uitgebreid opgeleid om ervoor te zorgen dat ze effectief en adequaat reageren in geval van brand of rook. In lijn met de normen inzake opleiding, diplomering en & wachtdienst (STCW) 1995, moeten alle bemanningsleden de Basic Safety Training (BST) volgen, die elementaire brandbestrijding omvat.

Ook wordt elke week een brandoefening uitgevoerd aan boord van elk MSC schip, steeds in een ander gebied van het schip.

Het noodplan voor het onder controle krijgen van brand aan boord van de MSC schepen wordt uitgevoerd door onze vier brandweerdiensten; een is gewijd aan machinekamerbranden en twee zijn koelingsteams. Alle teams worden opgeleid en gecoördineerd door de veiligheidsfunctionaris aan boord.

GTM-P88HDX